Hakkımızda

Türkiye'nin ilk Uygulamalı Çocuk Kütüphanelerine ev sahipliği yapmakta olan Gaziantep şuan Gaziantep Büyükşehir Belediyesine bağlı hizmet vermekte olan toplamda 4 Çocuk Kütüphanesi ile hizmet vermeye devam etmektedir. Bunlardan ilki olan Çocuk Kütüphanesi, Güvenevler Çocuk Kütüphanesi, Hasan Celal Güzel Çocuk Kütüphanesi ve son olarak A.V.M. içerisinde yine Türkiye'de ilk olarak açılan Sanko Park A.V.M. içerisinde hizmet vermekte olan Mehmet Akif Ersoy Çocuk Kütüphanesidir.

Çocukların kültürel ve sanatsal becerilerini geliştirmek için mozaik, müzik, resim, drama gibi çeşitli atölyeler açılan kütüphanede, Çocukların yaptıkları çalışmaları sergileyecekleri sergi alanları, uygulama bölümleri, atölyeler, dinlenme ve okuma alanları ile “Çocuk dostu ve engelsiz kütüphane” olma özelliğiyle tüm çocukların dikkatini çekmekte. Dezavantajlı grupların kütüphaneden faydalanmalarını engelleyecek engel bırakılmadı.

İçerik ve tasarım olarak bir çocuğun tekrar kütüphaneye gelmesini sağlayacak her türlü imkân ve ergonomik özelliğe sahip olarak tasarlanmıştır. Tüm atölyeler ve ortak kullanım alanları ile beraber hikâye zamanı uygulamaları, masal çalışmaları ve yazarlık atölyeleri gibi çocukların zihinsel olarak gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla birçok etkinlik gerçekleştirilmeye devam ediyor.

Kütüphanelerimizde temel amaç, yaş gruplarını baz alarak çocukların kültürel ve sanatsal becerilerini geliştirmektir. Çocuk kütüphanelerimiz, Gaziantep’te bulunan İlköğretim Okullarının kütüphane ziyareti eşliğinde gerek kütüphane bilincini oluşturmak gerekse atölye tanıtımı, meslek tanıtımı, masal anlatımı ile çocuklara bilgi verilmektedir. Bununla birlikte sosyal aktiviteler, topluma faydalı bireyler olmaları ile ilgili iyiliğe teşvik edici faaliyetler de düzenlenmektedir. Örneğin; “Senin İçin Yapıyorum” projesi ile çocuklar kendi el emeği ile yaptığı kitap ayracı vb. tasarımlarını Onkoloji Hastanesinde tedavi görmekte olan çocuklara hediye etmektedirler. Uzman eğitmenlerimiz tarafından çocuklarımıza kütüphaneyi sevdirmek ve daha sempatik hale getirmek için çalışmalarını sürdürmektedir.

Teknolojinin gelişimi ile birlikte çocukların kitaptan uzaklaşmaması okuma alışkanlıklarını sürdürebilmesi ile birlikte kütüphane alışkanlığını arttırmaktadır.

150.000 kitapla başladığımız yolculuğumuza durmaksızın devam ederken gelişim ve artış süreci devam etmektedir.

Çocuk Kütüphanelerimizde gerek çocuk yazar buluşmalarıyla gerek eğlenceli aktiviteleriyle çocukların kütüphaneye bağlılığını arttırmıştır.

Etkinliklerin yanı sıra önceliğimiz olan kitap dostu çocuklar yetiştirmek hedefi ile geliştirmiş olduğumuz ödünç-iade sistemi ile kimlikleri eşliğinde gelen çocuklarımız hiçbir ücret ödemeksizin ödünç kitap alabiliyor, kendilerine tanınan süre sonunda kitapları iade edip yeni kitap alabiliyorlar. Aynı zamanda kurmuş olduğumuz son teknoloji kütüphane otomasyonu ile çocuklarımızın hangi sıklıkla kitap aldığını, hangi kitapların daha çok tercih edildiğini takip ederek gerek gelişimlerini gerekse kütüphanemizde düzenlenecek etkinlikler bu veriler ışığında planlanmaktadır.

Haftanın 7 günü 08.30-17.30 mesai saatleri içerisinde hizmet veren çocuk kütüphanemiz çocukların ufkunu genişletmeye devam ediyor.